Amerika E1 Ticaretçi Vizesi - Amerika E2 Yatırımcı Vizesi

Amerika E1 Ticaretçi Vizesi

Ticaret ile uğraşmak için Amerika’ya gitmek isteyen kişiler Amerika E-1 Ticaretçi vizesi için başvuru yapabilirler. E-1 Ticaretçi vizesine başvurulabilmesi için yapılacak olan ticaretin Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında karşılıklı olarak gerçekleştiriliyor olması, ticaretin uluslararası olarak kabul edilmesi ve belirtilmiş ticari etkinliklerden biri olması gerekmektedir. Ülkeler arasında devam eden ticari ilişkilerin bulunması gerekmektedir, yeni bir ticari ilişki kurmak için E-1 vizesine başvurulamaz. Ayrıca yapılacak ticaretin süreklilik arz etmesi ve tek seferlik olmaması gerekmektedir.

Amerika E-1 Ticaretçi vizesi için başvurunuz kabul edildikten sonra Green Card sahibi olabilir ve Amerika’da yaşayabilirsiniz.


Amerika E2 Yatırımcı Vizesi

Yeterli sermayeye sahip yatırımcılar, Amerika Birleşik Devletleri’nde yatırım yapmaya karar verdikleri zaman yatırım yaptıkları teşebbüsü geliştirmek ve yönetmek amacıyla Amerika E-2 Yatırımcı Vizesi alabilirler. Bunun için yatırım yapacak olan kişinin vatandaşı olduğu ülke ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir yatırım anlaşması bulunmalıdır. Türkiye ve ABD arasında söz konusu anlaşma mevcuttur. E-2 Vizesi için başvuru yapacak olan kişi yatırımcı şirketin sahibi, ortağı, yöneticisi, müdürü ya da önemli bir pozisyonda çalışan elemanı olabilir. Yatırımcı şirketlerin ortakları ve çalışanları da E-2 vizesi alabilirler.

Amerika E-2 Vizesi alınabilmesi için gerekli yatırımın herhangi bir alt sınırı yoktur. Yatırımın yeterli olup olmadığı bir oran testi ile belirlenmektedir. Bu oran testi yatırımın maddi olarak karşılığı ile yatırım yapılan işin değeri karşılaştırılarak yapılır. Yatırım yapılacak şirketin ekonomik etkinliğine ve yarattığı istihdam miktarına bakılarak marjinal yatırım yapılabilir bir şirket olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

E-2 Vizesine başvuru yapılabilmesi için yatırım yapılan işletmenin geliştirilmesi, yönetiminin devralınması ve gerekli sermaye şartlarının yerine getirilmesi şarttır.

Amerika E-2 Yatırımcı Vizesi başvurunuz kabul edildikten sonra belli şartları yerine getirmenizle birlikte Green Card sahibi olabilir, Amerika’da yaşama ve çalışma hakkını kazanabilirsiniz.


Amerika E-1 Ticaretçi Vizesi ve Amerika E-2 Yatırımcı Vizesi sahibinin eşi ve 21 yaşından küçük evli olmayan çocukları da asıl vize sahibiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayabilirler. Aynı vize kategorisinden başvuru yapabilen aile üyeleri, başvuruları onaylandığı takdirde asıl vize sahibi ile aynı uzunlukta Amerika Birleşik Devletleri’nde kalabilirler. E-1 ve E-2 Vizesi sahibinin eşi eğer ABD’de çalışmak istiyorsa çalışma izni başvurusunda bulunarak çalışabileceği yer konusunda herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan ABD’de çalışabilir.


Amerika E1 Ticaretçi Vizesi / Amerika E2 Yatırımcı Vizesi almak isteyenlerin hazırlaması gereken evraklar

  • Nüfus cüzdanı / T.C. Kimlik fotokopisi
  • Seyahat sonrasında en az 6 ay süreyle daha geçerli Pasaport ve eski pasaportlar (varsa)
  • Güncel, arka fonu beyaz, 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
  • Online doldurulmuş DS-160 Formu
  • Antetli kâğıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi
  • Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
  • Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
  • Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
  • Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
  • SGK (4b) Hizmet dökümü
  • MRV ücret sayısını gösteren makbuzunuz ya da çıktınız.
  • Gerekirse Form G-28 ile birlikte asıl başvuru sahibi adına tamamlanmış DS-156E formu
  • Firmayı ve E vizesinden yararlanan kişiyi tanıtan önyazı. (Önyazı, firmanın ve çalışanın E vizesine uygunluğunu göstermelidir.)
  • 5 yıllık iş planı ve eğer mevcut bir firma ise son 3 yılın vergi beyanı
  • Şirketin mülkiyet kanıtı ve şirket tescil belgesi
  • Ticari faaliyetleri ve gerçek değeri gösteren kanıt
  • Ofis / mal veya kira anlaşmalarını gösteren satın alma sözleşmesi
Amerika Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: tr.usembassy.gov