Amerika Ticari Vize İşlemleri

Amerika B1 Ticari Ziyaretçi Vizesi İşlemleri


Amerika Vize Başvuru Formu ( DS – 160 Formu)

Amerika Ticari Vize müracaatı için doldurulan online DS-160 Vize Başvuru Formu, Amerika Konsolosluğu’nun web sitesi üzerinden İngilizce olarak doldurulmalıdır. Amerika Konsolosluğu’na vize başvurusu için alınan randevudan en geç 3 iş günü öncesinde online form doldurma işleminin bitmiş olması gerekmektedir. Bu koşulun yerine getirilmemesi halinde, Amerika Konsolosluğu/Büyükelçiliği vize başvurularını kabul etmemektedir. Bu durumda, tekrar randevu alınması önemle rica olunur. Amerika DS-160 formu üzerinde herhangi bir değişiklik, yalnızca formun elektronik olarak imzalanmasından ve Konsolosluğa gönderilmesinden önce yapılabilmektedir. “imzala” ve “gönder” seçeneğine tıklanmadan önce girilen tüm bilgilerin doğru olduğundan emin olmalısınız.

Amerika DS 160 başvuru formunun doldurulması sırasında, formun bir kopyasının sabit diske kaydedilmesi ve formun doldurulmasının her aşamasında kaydetme işleminin tekrarlanması çok önemlidir. Formun doldurulması sırasında 20 dakikadan fazla işlem durdurulursa, oturum kendini kapatacaktır. Bütün bilgiler silinmiş olacaktır.


Amerika Ticari Vize Randevusu

Amerika Konsolosluğu ticari vize randevu alımı öncesinde mutlaka Amerika Konsolosluğu internet sitesinde bulunan DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formu doldurulmalıdır. Amerika Konsolosluğu’na vize müracaat işlemlerinin ilk bölümünü tamamlayabilmek için vize başvuru sahiplerinin www.usvisa-info.com adresindeki bilgiler doğrultusunda Amerika İş Amaçlı Vize randevusu almaları gerekir. Amerika Vize Randevu için “Hesap Oluştur” bölümüne girilerek, başvuru sahibinin pasaport numarası, doğum tarihi ve uyruğu ile ilgili bilgilerle, kişiye özel hesap oluşturması sağlanır. Amerika seyahat amacına uygun vize türü seçilerek, kimlik bilgileri bölümüne başvuru sahibinin nüfus cüzdan bilgileri girilir. Pasaportun teslim edilmesinin istendiği PTT şubesi seçilir. Vize başvuru ücretini ödeme şekli işaretlenerek, randevu için tarih ve saat seçeneklerine ulaşılır. Başvuru sahibine uygun bir randevu tarihi onaylanması ile işlem tamamlanmış olur.

Amerika Konsolosluğu yetkilileri ile vize randevusu için Konsolosluğa /Büyükelçiliğe mülakat sırasında, seyahat sebebine uygun evrakların hazır bulunmalıdır. 


Amerika B1 Ticari Ziyaretçi Vizesi Ücreti

Amerika Ticari Ziyaretçi Vize Ücretini, kredi kartı ile online olarak ödenebildiği gibi kredi kartı olmayan ya da online ödeme yapmak istemeyenler için  herhangi bir Türk Ekonomi Bankası şubesi Amerika Konsolosluğu hesabına yatırarak ödeme yapılabilmektedir. Bankanın ödeme karşılığında verdiği dekontun başvuru sırasında  evrakların arasında sunulması unutulmamalıdır. Dekont olarak sadece orijinal müşteri nüshasının sunulması yeterlidir.


Amerika Konsolosluğu Randevu


Amerika Ticari Ziyaretçi Vizesi için Gerekli Belgeler


Pasaport

Amerika Konsolosluğu ticari ziyaretçi vize başvurusunda kullanılan pasaportun özelliklerini: seyahat dönüş tarihinden sonra en az 6 ay geçerliliği devam eden, son 10 yıl içerisinde çıkarılmış ve pasaportun en az 2 boş vize sayfası bulunan olarak belirlemiştir.  Varsa, eski pasaportlarında sunulması önemlidir.


Biometrik Fotoğraf

Amerika Ticari Ziyaretçi (B1)Vizesi başvurusunda biometrik fotoğraf, 5x5 cm. ölçülerinde, 6 ay içinde çekilmiş, beyaz fon arkalı ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olması koşulu aranmaktadır. Fotoğrafta başın, saçın üst tarafından boyna kadar olan bütün kısım görünmelidir. Uygun bir fotoğrafta, başın boyu 25-35 mm olmalı ya da fotoğrafın % 50-70’lik kısmını kaplamalıdır. Başın duruşu fotoğraf kalitesi için önemlidir. Yüzün tamamının görünmesi için fotoğraf çerçevesini ortalamalı, yüzün tamamı kameraya dönük ve gözlerin açık olması gerekmektedir. Dini sebepler haricinde başı örten şapka, bere gibi aksesuarlar kullanılmamalı, yüz hatlarının tamamı başörtüsü tarafından gölgelenmeyecek şekilde görünür olmalıdır. Fotoğrafın çözünürlüğü en düşük 600x600 piksel- en yüksek 1200x1200 piksel olmalıdır. Portalda, DS-160 Vize Başvuru Formu’nun doldurulması sırasında, fotoğrafın dijital olarak yüklenmesi gerekmektedir. Amerika Konsolosluğu’nun belirlediği kriterlere uymayan bir fotoğrafın yüklenmesi, vize başvuru süresinin uzamasına sebep olur.


Nüfus Cüzdanı ve Evlilik Cüzdanı veya Boşanma İlamı

Amerika Ticari Vize işleminde bulunacak başvuru sahibinin; vatandaşlık bilgilerini içeren T.C. Nüfus Cüzdanı’nın ön ve arka yüzünün fotokopileri. Başvuru sahibinin evli olması halinde mutlaka Evlilik Cüzdanı’nın fotokopisinin sunulması mecburidir. Başvuru sahibi boşanmış olması halinde Boşanma İlamının sunulması gereklidir.


Amerika Ticari Vize Davetiyesi

Amerika Konsolosluğu’na hitaben, davet eden Amerikalı şirket yetkilisi tarafından İngilizce Ticari Vize Davetiyesi hazırlanmalı: kişisel bilgileri, iletişim bilgileri, kişi ile yakınlık derecesi, seyahatin nedeni, seyahat süresi, seyahatin sponsoru ve Amerika’yı ne zaman terk edeceği gibi bilgileri içermelidir. Ayrıca, davet eden kişinin kimlik bilgileri, iletişim bilgisi, şirket pozisyonu, vatandaşlık statüsü belirtilmelidir.

Amerika iş ziyareti sebebi bir ticari organizasyon veya fuara katılım amaçlıysa; giriş bileti, giriş kartı ya da ticari organizasyonun bilgilerini içeren dokümanlar ibraz edilmelidir.


Amerika Ticari Vize Talep Dilekçesi

Amerika Konsolosluğu veya Amerika Büyükelçiliği’ne hitaben, Amerika’ya iş amaçlı  seyahatte bulunacak başvuru sahibinin vize talebini ileten bir dilekçe olmalıdır.

Amerika Ticari Vize talebinde bulunan kişi Çalışan ise; başvuru sahibinin bağlı bulunduğu Kurum/Şirket yetkilisi tarafından, Amerika Konsolosluğu’na hitaben İngilizce yazılmış, antetli kağıda; - başvuru sahibinin görevi, maaş bilgisi, izinli olduğu seyahat tarihleri, seyahatin kim tarafından finanse edildiği ve görevine tekrar geri döneceği taahhüdünü içeren bir izin dilekçesi, imzalı ve kaşeli olarak hazırlanmalıdır.

Amerika Ticari Vize başvurusunda bulunan kişi Şirket Sahibi ise; şirketinin antetli kağıdına seyahat planını, amacını ve şirketteki ortaklık/pozisyonunu anlatan bir dilekçe olmalıdır.

 

Amerika Konsolosluğu Randevu

 

İş/Mesleki Durumuna İlişkin Belgeler

Amerika Ticari Ziyaretçi Vize müracaatında bulunacak kişi bir Kurum/Şirkete bağlı çalışıyor ise; SGK İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü, ve bağlı bulunulan kurum/şirketten alınacak,  antetli kağıda yetkili kişi tarafından şirketteki pozisyonu , işe giriş tarihi,ve seyahat tarihlerini belirten kaşe ve ıslak imzası bulunan vize talep dilekçesini sunmalıdır.Kamu kuruluşlarında çalışanlar ise yetkili tarafından imzalı ve kaşeli Görev Belgesi ve İzin Belgesi,Çalışmış olduğu kamu kuruluşu tarafından verilmiş Görev Kimlik Kartı’nın fotokopisi.

Amerika B1 Ziyaretçi Vize başvurusu yapan kişi Avukat-Doktor-Eczacı-Diş Hekimi-Mühendis ise; mesleği ile ilgili Oda Kaydı ya da Meslek Kimlik Kartı ibraz edilmelidir. 


Başvuru sahibinin veya sponsorun  şirkete ait  belgeler

Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi- Amerika Ticari Vize işleminde bulunacak başvuru sahibinin bağlı bulunduğu şirkette isim ve ünvan değişikliğini göstermesi bakımından önemlidir.

İmza Sirküleri- Amerika Ticari Vize işleminde bulunan kişinin çalıştığı şirkette imza yetkisi olan kişilerin ibraz edildiği bu evrakın sunulması zorunludur.

Vergi Levhası fotokopisi - şirketin son yıla ait vergi bilgilerini beyan eden bu evrak sunulmalıdır.

Faaliyet Belgesi-  (3 aydan eski tarihli belgeler kabul edilmemektedir.

Şirketin Banka Hesap Cüzdanı fotokopisi - son 3 aylık hareketleri içeren, güncel, banka yetkilisi tarafından, kaşeli-imzalı ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.


Finansal Durumu İlişkin Belgeler

Amerika Konsolosluğu/Elçiliği, Amerika seyahat masrafları karşılığı bakiyenin banka hesabında teminatını; başvuru sahibinin şahsi banka hesabında Euro/TL veya USD karşılığı görmelidir.

Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü- bankadan son 3 aylık aktif hesap hareketini içeren, 1 hafta içinde alınmış, banka yetkilisi tarafından imzalı-kaşeli ve ekinde bankanın imza sirküleri ekli sunulmalıdır.

Amerika Ticari Vize başvurusu yapan kişinin son 3 aylık maaş bordroları; bağlı bulunulan kurum tarafından kaşe atılarak ıslak imzalı bir şekilde hazırlanmış olmalıdır.


Seyahat Planını Destekleyici Belgeler

Amerika Ticari Ziyaretçi Vize başvuru dosyası hazırlayan kişinin seyahat planlarını destekleyen; ulaşım ve konaklama planını teyit eden rezervasyon bilgilerini sunması mecburidir. Uçak bileti rezervasyonu, gidiş-dönüş bileti rezervasyonu, seyahat tarihlerini desteklemelidir. Otel rezervasyonunun seyahat edecek kişinin adına düzenlenmiş olduğu görülmelidir.

Amerika Konsolosluğu Randevu

Amerika B1 Ziyaretçi Vizesi Çıkış Süresi

Amerika Ticari Ziyaretçi Vizesi başvuru mülakatı sorunsuz geçmesi halinde pasaport ev ya da işyeri adresinize en yakın PTT merkezine 3 iş günü içinde gönderilmektedir. Amerika Konsolosluğu, gerek duyması halinde başvuru sahibini yeniden mülakata çağırabilir, sunulan evrakları yeterli bulmaması durumunda ek evrak talebinde bulunabilmektedir. Ancak, konsolosluğun vize işlemlerini öngörülen sürede sonuca ulaştıracağı konusunda bir garantisi yoktur. Dolayısıyla bazı durumlarda Amerika vize işlemleri için öngörülen sürenin uzaması mümkündür. Amerika vizesi başvuru işlemlerinin Türkiye ya da Amerika resmi tatil günlerine veya Amerika  Konsolosluğu’nun iş yoğunluğunun fazla olduğu günlere denk gelmesi, vize işlemlerinin daha uzun sürede sonuçlanmasına sebep olabilmektedir.


Amerika B1 Ticari Ziyaretçi Vizesi ile İlgili Bilinmesi Gereken Hususlar

*Amerika Ticari Ziyaretçi Vizesi ile ilgili kararlar konusunda yetkili makamlar Amerika Konsolosluğu ve Amerika Büyükelçiliği’dir. Amerika B1 Ziyaretçi Vize başvurularında idari destek veren vize başvuru merkezlerinin vizeye ilişkin alınacak kararlarda hiçbir inisiyatifi ve sorumluluğu bulunmamaktadır.

*Ülkesinde Amerika dış temsilciliği bulunmayan yabancı uyruklu kişiler, Amerika vizesi başvurularını kendilerine en yakın ülkede faaliyet gösteren Amerika Konsolosluklarına  yapabilirler. Örneğin: Irak ve Suriye vatandaşları Amerika vize başvurularını Ankara Amerika Büyükelçiliği’ne yapabilirler. Amerika ticari ziyaretçi vize başvurusu yapan T.C. İkamet İzni sahibi yabancı uyruklu ise, en az son 6 ay geçerliliği bulunan T.C. Oturma İzni Belgesi orijinali, fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır.         

Amerika Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: turkish.turkey.usembassy.gov